İhracatta Yapılması Gereken Gümrük İşlemleri Nelerdir
Yazı İçi Başlıklar
İhracatta gümrük işlemlerinde, ihracatı yapılan ürün, ithalatçı ülke ve ihracatın şekli dikkate alınarak, gümrük idaresine sunulacak belgeler hazırlanır.
- Gümrük Beyannamesi
- Fatura
- A.TR Dolaşım Belgesi / EUR-1 Dolaşım Belgesi
Gümrük İdaresine Sevk Öncesi Hazırlık
- Eşyayı taşıyacak nakliyeci ile sözleşme yapılır ve malı taşıyacak araç plakası alınır.
- İhracat için “Fatura” hazırlanır.
- “Gümrük Beyannamesi” hazırlanır. İhracatçı birliğine kayıt ettirilerek, Nisbi Aidat Makbuzu alınır.
- Ülkesine göre A.TR – EUR-1 ve Menşei Şahadetnamesi düzenlenir. Ticaret ve Sanayi Odasına onaylatılır.
- Çeki Listesi tamamlanır. Ürünün, kayda bağlı ürün olması halinde İhracatçı Birliğine kayıt ettirilir ve onaylatılır.
- İhracatın yapılacağı ülkeye göre FORM-A, Konsolosluk Onay Belgesi vb. gibi özel belgeler var ise hazırlanır.
Eşyanın Gümrüğe Beyanı
Gümrük Beyannamesinin Kabul ve Tescili
Bilgisayarlı sistem de; beyan sahibinin beyannameyi sisteme girmesiyle, beyanname sistem tarafından tescil edilmiş olur. Daha sonra beyan sahibi tarafından imzalanarak, dökümü alınan beyannameler gümrük irtibat servisindeki kabul memuruna verilirler. Kabul memuru daha önce sisteme girilmiş olan beyanname ile kendisine verilen beyannameyi karşılaştırır. Yapılan karşılaştırma sonucunda bir sorun çıkmazsa, kabul memuru ekran ve belge üzerindeki beyannameyi onaylar. Gümrük Beyannamesinin kabul ve tescilinden sonra, bilgisayar sistemi (EDİ-BİLGE) “Muayenenin şeklini” belirler.
- Kırmızı Sahada, fiziki muayene,
- Sarı Sahada, belgelerin muayenesi yapılır.
İhracata Konu Eşyanın Muayenesi ve Yüklenmesi
- Kabul ve tescil memurunun inceledikleri belgelerin beyannameye ve beyana uygun olup olmadığı belirlenir.
- Belge incelemesi sonunda sorun olmaması halinde, muayene için eşyanın bulunduğu yere gidilir. Muayene mümkün olduğunca ihraç malına zarar vermeden ve idare amirinin işaret ettiği şekil ve usulde yapılır. Muayene sırasında eşyanın kap sayısı, marka ve numarası, cinsi, türü, niteliği, miktar ve değer açısından beyana uygun olup olmadığı saptanır. Malın yasak veya sınırlamalara tabi olup olmadığı kontrol edilir. Sonuçta muayene neticeleri beyannamenin inceleme tablosunda gösterilir.
- Muayene sonucunda eğer beyanın doğruluğuna kanaat getirilirse, eşya kolcu nezaretine verilir. Kolcu ihracata konu olan malın sevk aracına yüklenmesine nezaret eder. Eşya ambalajlarının sayısı, marka ve numaraların beyana uygunluğu ile eksik veya fazlalıkların olmamasına kolcu dikkat eder.
- İhraç eşyası nakliye aracına tamamen yüklendikten sonra, Gümrük Beyannamesi kolcu tarafından imzalanır ve muayene memuruna geri verilir. Muayene memuru da; yüklemenin uygun olduğunu beyanname üzerine şerh düşerek, beyannameyi çıkış servisine verir.